4 tipy ako sa vyhnúť podvodným mailom a hrozbám internetu, ktoré vám pomôžu prežiť (a nespadnúť do scamu)

V dnešnom modernom svete sú notebooky a mobily našimi vernými spoločníkmi. S ich pomocou sa dostaneme do sveta informácií, zabavíme sa a spojíme s našimi blízkymi. No v tomto divokom svete, kde na každom rohu číhajú hrozby internetu a podvody by sme mali byť opatrní. Preto som tu, aby som vám poskytla niekoľko bezpečnostných tipov, ktoré vám pomôžu uniknúť z prsteňa zlosynov a zachovať vaše drahocenné zariadenia v bezpečí.

1. Neodovzdávajte vaše tajomstvá cudziemu krivému prstu

Je pravdepodobne lepšie, ak nedáte ovládať svoj notebook či mobil cudziemu človeku, ktorý sa snaží vypýtať si vaše heslá alebo osobné údaje. Dôverujte mi, títo neznámi ľudia často nie sú veľmi dôveryhodní. Držte svoje tajomstvá pre seba a neprekvapíte sa, keď vám jedného dňa na konte nezostane ani jeden cent.

2. Scamy sú ako drahé boty na zľave – sú všade

Vedzte, že internetoví podvodníci vymýšľajú neustále nové spôsoby, ako vás nachytať do svojej pasce. Môže to byť podvodný email, ktorý tvrdí, že ste vyhrali milión eur, alebo lákavá ponuka na zlúčenie svojho DNA s robotom, aby si sa stal neodolateľným. Jedným z aktuálnych prípadov je “Phishing scam“, kde podvodníci sa vydávajú za banky a žiadajú od vás vaše bankové údaje. Pamätajte si, že žiadna seriózna banka vás nikdy nebude žiadať o vaše heslá a citlivé informácie cez email. Buďte ostražitý a neklikajte na všetko, čo vám pristane v schránke. Vaše bankové konto a srdce by mohli zažiť ostrú bolesť.

3825943 copy 2

3. Nepoľavujte na svojom silnom hesle

Vaše heslo je kľúčom k vášmu digitálnemu kráľovstvu, takže si vyberte silné heslo, ktoré je také komplikované, že ho ani vy sám nebudete vedieť napísať. Ak to vyzerá ako náhodná rada písmen a čísel, vzdialených galaxií a kozmických jednorožcov, ste na správnej ceste.

No ak neustále používate ako heslo “123456” alebo “qwerty” nie je to najlepšia voľba. Môj tip pre vás je vytvoriť si heslo, ktoré je jedinečné a zložité, ale zároveň si ho môžete zapamätať. Napríklad “MojaBabkaPecieNajlepsieKolace317!” je skvelým príkladom. Ale vážne, nezabudnite si ho zapamätať, pretože žiadna heslová ochrana nie je dobrá, ak na ňu zabudnete vy sám.

close-up-programmer-typing-keyboard copy 2

4. Bezpečnostný softvér je váš superhrdina

Máte chuť cítiť sa bezpečne? Potom by ste mali mať nainštalovaný bezpečnostný softvér na svojom notebooku a mobile. Je to akoby ste mali malého superhrdinu, ktorý vám stojí v zálohe, aby vás ochránil pred škodlivým softvérom a zlodejmi dát. Existuje mnoho skvelých bezpečnostných softvérov, ktoré vám môžu pomôcť udržať vaše zariadenia v bezpečí. Tu je niekoľko príkladov:

– Antivírusový program: Ako Batman v boji proti vírusomantivírusový program skenuje váš notebook a mobil, hľadá neželaný softvér a chráni vaše súbory pred infikovaním.

– Firewall: Tento superhrdina sa postará o to, aby žiadne hrozby internetu či neželaný návštevník nebol schopný preniknúť do vášho zariadenia. Kontroluje prichádzajúci a odchádzajúci internetový tok a bráni neoprávnenému prístupu.

– Bezpečnostné VPN: S týmto superhrdinom môžete surfovať po internete v bezpečí. VPN (Virtual Private Network) šifruje vaše internetové pripojenie a chráni vašu súkromnosť pred očami nechcenej verejnosti.

Ak ste si mysleli, že digitálny svet je miesto plné veselých virtuálnych jednorožcov, musím vás trochu sklamať. Je to svet kde na nás číhajú z každého rohu hrozby interneturizikáscamy a falošné maily. Avšak s týmito bezpečnostnými tipmi môžete čeliť týmto výzvam so širokým úsmevom. Ak by sa niekomu aj tak podarilo napadnúť vaše zariadenia, neváhajte sa obrátiť na expertov. U nás v Errore vám veľmi radi pomôžeme. V pobočkách Erroru nájdete profesionálov, na ktorých sa môžete hocikedy obrátiť. Poznajú rôzne triky, ako priviesť vášho miláčika späť k životu a dať mu šancu na nový začiatok. A zabezpečia opravu či servis pre Váš smartfón, notebook, počítač či konzolu.

    Zanechaj komentár