Návod na bezpečné zálohovanie dát a súborov z vášho počítača či notebooku, aby sa nestratili

V dnešnej dobe je zálohovanie dát na našich notebookoch veľmi dôležité. Mohlo by sa zdať, že naše dátav bezpečí a nič sa im nestane, ale čo ak nám notebook ukradnú, stratíme ho alebo sa stane niečo s pevným diskom? V takom prípade by sme stratili všetky naše cenné súbory, fotky a dokumenty, a to je niečo, čo určite nechceme. Našťastie, zálohovanie súborov je jednoduché a môžeme si tým ušetriť veľa starostí. Tu je jednoduchý návod, ako zálohovať dokumenty a dáta na svojom notebooku.

Typy zálohovania – automatické alebo manuálne?

Je lepšie manuálne, alebo automatické zálohovanie dát? Jednoznačná odpoveď neexistuje.

Manuálne kopírovanie – najjednoduchší spôsob, ktorý má však veľa úskalí. Predovšetkým na neho musíte myslieť a vykonávať zálohovanie v pravidelných intervaloch.

Automatické – odporúčaný spôsob na zálohovanie. Väčšinou pomocou plánovača nastavíte čas zálohovania (napríklad každý deň o 11:00 hod) a potom sa už nemusíte o nič starať. Možno využiť buď vstavané nástroje vo Windows, bezplatné programy (napríklad od výrobcu používaného disku) alebo platený zálohovací softvér. V pobočkách Error sa naši profesionáli postarajú o to, aby ste mali správne a plne funkčné nastavenie automatické zálohovanie dát. Rovnako vám vysvetlia všetko potrebné, čo je treba vedieť.

Krok 1: Vyberte si úložisko

Prvou vecou, ktorú potrebujeme, je vybrať si miesto, kde budeme ukladať naše zálohy. Existuje niekoľko možností, medzi ktorými môžeme vyberať. Môžeme použiť externý pevný disk, USB flash disk, cloudové úložisko alebo dokonca sieťový disk. Dôležité je vybrať si spôsob, ktorý nám vyhovuje a je pre nás najpohodlnejší.

externý pevný disk

Krok 2: Vyberte si správne súbory na zálohovanie

Predtým než začneme uschovávať súbory, je dobré sa zamyslieť nad tým, ktoré súbory sú pre nás najdôležitejšie. Sú to fotky z dovolenky, dôležité dokumenty, hudobné súbory alebo možno práce na projekte, na ktorom pracujeme? Raz si urobte prehľad a zistite, čo presne chcete kopírovať a zálohovať. Takto si ušetríte čas a priestor na úložisku.

Krok 3: Vykonajte zálohu

Teraz prichádza na rad samotná záloha. V závislosti od vybranej metódy uschovávania dát sa postup môže líšiť. Ak používate externý pevný disk alebo USB flash disk, pripojte ho k notebooku a jednoducho skopírujte svoje vybrané súbory do zvoleného disku. Ak uprednostňujete cloudové úložisko, môžete použiť služby ako Google Drive, Dropbox alebo OneDrive. Stačí si vytvoriť účet, nahrať svoje súbory a oni budú uložené v bezpečí na serveroch.

úložiská copy

Krok 4: Pravidelné zálohovanie

Zálohovanie dát je dôležité robiť pravidelne. Nezabudnite, že nové súbory, ktoré vytvárate, by mali byť súčasťou vašej zálohy. Existujú aj nástroje, ktoré vám umožnia automatizovať proces zálohovania, ako sme už spomínali vyššie. Takže nepodceňuje tento dôležitý krok.

Krok 5: Skontrolujte zálohu

Po vykonaní kopírovania dát je dobré si overiť, či všetko prebehlo správne. Otvorte svoje zálohovacie úložisko a skontrolujte, či sa všetky súbory, dokumentyfotky nachádzajú tam, kde majú byť. Takto si môžete byť istí, že vaše dáta sú v bezpečí.

A to je všetko, priatelia! Zálohovanie dát z notebooku či počítača nie je žiadna raketa. Stačí si vybrať správne úložisko, vybrať si dôležité súbory, vykonať zálohu a pravidelne ju aktualizovať. Takto si môžete uchovať všetky svoje cenné dáta a mať pokoj z toho, že sa s nimi nič nepokazí. Buďte zodpovední a chráňte si svoje dáta!

V pobočkách Erroru nájdete profesionálov, na ktorých sa môžete hocikedy obrátiť. Poznajú rôzne triky, ako zálohovať dáta bezpečne a automaticky. Zabezpečia opravu či servis pre váš mobil, notebook, počítač či konzolu.

    Zanechaj komentár